Welke lasdraad kan ik het beste gebruiken?
In principe kan een normale lasdraad gebruikt worden. Wij raden aan om een draad van 0,8 mm dik te gebruiken om de warmte inbreng te beperken. Als er toch een specifieke lasdraad aangeschaft gaat worden raadt Sanoco de Böhler Thyssen Krupp K52 lasdraad aan, deze is voorzien van een laagje koper om een lagere smeltwarmte te realiseren. Cusi 2 draden kunnen ook, Cusi 3 raden wij af ivm brosheid van de las.
Welk lasgas raden jullie aan?
Wij raden aan om lasgas te gebruiken met 90% Argon, 5% CO2 en 5% O2. Met 100% Argon kunnen ook goede resultaten bereikt worden.
Ik krijg toch putjes in mijn lassen vanwege gasinsluiting, wat doe ik verkeerd?
Er kunnen een paar dingen gedaan worden om de kans op gasinsluitingen te voorkomen. De essentie is dat de warmte inbreng tot een minimum beperkt wordt.
Ten eerste, schuin het profiel niet te ver aan. De flenzen bestaan uit twee lagen staal van 1,5 mm dik. Daardoor zit er een dubbele zinklaag in het midden. Schuin het profiel niet verder aan dan 0,5-1,0 mm om te voorkomen dat je het zink bloot legt.
Ten tweede, zorg dat je genoeg zink verwijdert alvorens te lassen. Bij het vlak slijpen van de las verdwijnt het zink toch, dus zorg dat je minstens 1 à 2 cm breed het zink verwijdert.
Ten derde, verlaag het vermogen van het lasapparaat. Alles om de warmte inbreng terug te brengen.
Als laatste, las niet meer dan 2 cm achter elkaar. Bij langer lassen kan warmte zich ophopen in het profiel, wat tot bruisen van het zink kan leiden. Wanneer je een T of een verstek last, is het een goede gewoonte op beide einden van de lasnaad een hecht te leggen en een in het midden. Las eerst van de hoek naar het midden en herhaal voor de andere hoeken. Doe vervolgens overal de andere helft.
Het lasapparaat werkt niet
Let op, de isolator isoleert ook elektrisch, zorg dat de bovenste profielschaal altijd geaard is bij het lassen.